Datasenter for enhver pris?

The Pancake of Heaven! (CC BY-SA)

I ettermiddag var jeg på en konferanse arrangert av NHO, med etablering av et hyperskala datasenter i Grenland som tema for konferansen. Innledningen fra konsernsjefen i Skagerak energi var god, og den påfølgende debatten var interessant. I panelet satt det blant annet et par stortingsrepresentanter, og det var tverrpolitisk enighet om å gjøre ALT for å lokke til seg en av de fem store (Apple, Google, Amazon, Microsoft, Facebook).

Ikke for å være festbrems, jeg er absolutt for å skaffe flere arbeidsplasser til Grenland, men det må da være lov å være bittelitt kritisk? Skal de store amerikanske selskapene få lov til å legge alle premissene for en etablering? Skal vi fjerne eiendomsskatt, el-avgift og andre skatter fordi de fem store ikke liker å betale skatt? Dette er selskaper som helst vil bidra så lite som mulig til fellesskapet ved å kanalisere inntektene gjennom skatteparadiser som Irland og Bermuda.

Det kan godt hende at vi bør strekke oss langt for å skaffe disse arbeidsplassene, men jeg er ikke like skråsikker som politikerne i debattpanelet. Jeg synes de fem store har fått litt for mye makt.